Besparen op energie is eenvoudig!

Verlichting bepaalt al snel meer dan 20% van uw energiekosten. Voor woningen ligt dit tussen de 15%-20% en voor bedrijven zelfs tussen de 30%-60%.

Bijna de volledige milieu-impact van verlichting komt namelijk door de elektriciteit die nodig is om lampen te laten branden. De productie van spaarlampen en LED lampen kost weliswaar iets meer energie dan die van gloeilampen, maar dat weegt niet op tegen de directe besparing op het stroomverbruik.

Energiezuinige lamp: beter voor het milieu

Tot 99 procent van de milieubelasting van verlichting ontstaat door het elektriciteitsgebruik van de lamp. Elektriciteit wordt namelijk opgewekt via verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas en steenkool. Die gaan een keer op. Verder komt bij de verbranding van gas en steenkool veel CO2 vrij; dat draagt bij aan klimaatverandering. En elektriciteitsproductie levert vervuilende stoffen op (zwaveldioxide, stikstofoxide en kwik).

Energiezuinige lampen belasten het milieu veel minder, doordat ze tot 80% minder elektriciteit gebruiken. Het energiezuinigst zijn LED lampen en spaarlampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn minder zuinig.

Oude lampen vervangen levert milieuwinst op

Het is niet milieubelastend om een werkende gloeilamp te vervangen door een zuinige lamp. De gloeilamp verspilt veel energie en zorgt daarom voor onnodig veel milieubelasting. De extra milieubelasting die ontstaat doordat u de gloeilamp weggooit (die dan voor niets is geproduceerd), is zeer laag vergeleken met de milieuwinst die ontstaat doordat de nieuwe energiezuinige lamp energie bespaart.

Milieubelasting van productie vergeleken

De productie van energiezuinige lampen kost iets meer energie dan die van gloeilampen. Maar tijdens het gebruik levert een energiezuinige lamp zoveel elektriciteitsbesparing op ten opzichte van een gloeilamp, dat dit nadeel van het productieproces ruimschoots overtroffen wordt door het voordeel.

Neem de stap en bespaar energie!

U kunt dus zéér eenvoudig op uw energiekosten besparen door uw oude verlichting te vervangen door LED lampen. In bijna alle gevallen zijn de lampen één-op-één te vervangen. Zo gebeurd dus!

De voordelen van LED verlichting

De aanschafprijs van LED verlichting ligt wat hoger dan die van een “oude” lamp. Maar kijkt u naar de levensduur en de energiebesparing, dan bent u vrijwel altijd veel voordeliger uit met LED verlichting. Maar een besparing in kosten en energie is niet het enige voordeel. Kijkt u ook eens naar deze voordelen:

  • LED bevat geen giftige stoffen zoals kwik
  • LED is vaak dimbaar. Spaarlampen niet
  • LED is minder snel breekbaar. Dat is een groot voordeel in ruimtes waar met voedsel wordt gewerkt.
  • LED is geschikt voor extreem koude ruimtes (bijvoorbeeld vrieshuizen).

Wilt u meer informatie over het vervangen van uw oude lampen? Of wilt u een gratis Besparingsberekening ontvangen? Neem dan snel contact op met één van onze adviseurs!